Thy´sk / V. VANDET SØ OG KIRKE / Skude-uret

Skude-uret

SE BILLEDGALLERIET SKÆVE VINKLER HER
 

Vester Vandet Kirke
Denne smukke kirke bag stengærdet indeholder et enestående eksempel på lokal gavmildhed. Intet sted i kongeriget findes så særpræget en kulturskat - fantastisk, at alle uhindret og uden tv-overvågning kan studere dette unika, der har findelt stilheden bag de tykke mure siden 1754! Det handler naturligvis om kirkeuret i Vester Vandet Kirke.

Gaven fra de rige skudeejere (Foto:EA)
Ganske kort fortalt er uret, der er ca. 4 m højt og p.t. placeret i den sydlige del af korbuen v. prædiekestolen, en gave skænket i 1754 af en række skudeejere fra Klitmøller. Da Klitmøller først fik sin annekskirke i 1872, måtte mølboerne indtil da begive sig på den lange tur østpå til Vester Vandet Kirke - en distance på ca. 8 km.

"Ulige" samfund.
Flere indikatorer tyder måske på visse "uligheder" i forholdet mellem de 2 samfund: Bønderne fra V. Vandet sad i gulvhøjde, mens mølboerne tog plads i pulpiturerne (som de selv havde bekostet og endog måtte betale et årligt bidrag for at benytte!). Ved man fx, HVORFOR de rige skudeejere bekostede en så bemærkelsesværdig gave?? Er der en forklaring på det? Hvorfor blev mølboerne begravet "for sig selv" i det nordvestligste hjørne af kirkegården? I hvert fald må man formode, at bønderne, mølleejerne og skudeejerne (som jo købte og viderebragte landbrugsvarer til Norge) må ha´ været temmelig afhængige af hinanden. Men en sådan gensidig afhængighed behøver nødvendigvis ikke altid at være problemløs.

NB: Se det fremragende informationsmateriale, som menighedsrådet udgav i 2008
 

Det imponerende ur/urværk er udført lokalt, nemlig af Anders Christensen Heede i 1754. Over urskiven er sandskuden Concordia afbildet, og ovenover læses teksten:  
»Giv Lykke i tide Naar Klokken slaaer, At Skibet maa glide og Lykkelig gaae«


Vester Vandet kirke - julen 2016 (Foto: EA)
E-JUEL