NB: Nedenstående beskrivelse er "afskrift" fra
Thomas.dk
Vester Vandet kirke
Ikke langt fra brinken til Vandet Sø ligger Vester Vandet kirke, der både i kraft af sin sjældne grundplan og sit rige inventar udmærker sig frem for de fleste andre af landsdelens kirker. Den er indviet til Skt. Nicolaus af Myra, og er en ejendommelig romansk langhusbygning med apsis samt et våbenhus mod syd fra 1833. Den romanske granitkvaderkirke har en usædvanlig, dog næppe oprindelig grundplan, idet den store apsis slutter sig direkte til langhuset, uden at koret i det ydre er markeret, en plan, der ellers kun findes i Bjergby på Mors og Bur kirke i Ringkøbing amt.
Syddøren er i brug, noget omdannet, mens den tilmurede norddør spores. De oprindelige vinduer er alle fjernet, og kun apsidens østvindue spores svagt. En del vinduessten ligger i stenbroen omkring murfoden. En del kvadre med stenhuggerfelter ses. Det nuværende våbenhus fra 1833 er trådt i stedet for et ældre af bindingsværk. En klokkekam over vestgavlen opsattes 1905 i stedet for den tidligere klokkestabel af strandingstømmer.
I korbuen er 1923 fremdraget sparsomme rester af en kalkmalet dekoration fra omkring 1550-75, som nu står stærkt suppleret og nymalet (ved Johs. Th. Madsen).
Inventar
Det romanske alterbord af granit består af tre dele: en skråkantet sokkel, en terningformet pille og en stor stenplade, som har helgengrav. Altertavlen fra 1882, tegnet af F. Uldall og udført af snedker Skaarup, består af en egetræsbue over et krucifiks af Fjeldskov. Af en lutheransk fløjtavle fra omkring 1600 er der i Thisted Museum malerier fra 1746: Nadveren, Korsfæstelsen og Himmelfarten, samt enkelte andre dele. Kalk 1841, disk 1644 med våben og initialer for Niels Harbou og hustru Anne Lauridsdatter Lunov. Sygekalk 1784. Stager 1577 med våben og navn: Niels Krabbe.
Romansk granitfont, Thybo-type, stærkt ophugget. Kobberfad 1712. Korbuekrucifiks fra omkring 1400-50. Prædikestol i barok 1690, svarende til den i Hunstrup, givet af Peder Bendixen til Vandetgård og Poul Olufsen i Klitmøller. Præstestol og degnestol omkring 1759, skabsformet og med pietistiske malerier. Et stort standur fra 1754, bekostet af skippere og skudeejere i Klitmøller, står i skibet. I vestenden et pulpitur fra 1694 med morsomme malerier af Chr. Sørensen i Ringkøbing. Det benyttedes oprindelig kun af beboerne i Klitmøller. En lysekrone fra 1552 er i Nationalmuseet, og en kopi er ophængt i kirken. En anden lysekrone er fra 1744, ophængt til minde om Berthel Langballe og Bodil Marie Stampe. Fregatrigget skib fra omkring 1800. Klokke 1469, muligvis af støberen Klaves.